Ilustrační obrázek, zdroj: netestovano.cz

Leaping Bunny je jediný spolehlivý certifikát, pozor na označení cruelty free, říká Kateřina Routová z Netestováno

Filosofií obchodu Netestováno je, aby žádné zvíře nemuselo trpět testováním toxických látek. Potrpí si na pečlivý výběr a kontrolu značek, které najdete v jejich výběru. Nákupem na Netestováno navíc můžete skrze Givt podpořit vámi vybranou neziskovou organizaci, a tak pomáháte dvakrát.

Hlavním cílem obchodu Netestováno je nabízet etické produkty, které mají smysl pro životní prostředí a udržitelnost. Specializují se na kosmetické výrobky a produkty do domácnosti, které byly uvedené na trh bez pokusů na zvířatech. „U nás najdete vše. Od drogerie na úklid celého domu, vůně do bytu, po dětskou kosmetiku, péči o pleť, zuby, vlasy a samozřejmě i dekorativní kosmetiku,“ říká Kateřina Routová zakládající členka firmy Netestováno.

Obchod vznikl jako rodinný projekt. „Jsme tři sourozenci, kteří sdílí lásku a péči o zvířata. Od našeho dětství jsme si uvědomovali, jak důležité je být součástí řešení, a to právě tím, že budeme respektovat práva a životy zvířat,“ říká Kateřina.

Zdroj: Netestováno.cz

Naše cesta začala s přesvědčením, že můžeme vyplnit mezeru na trhu a nabídnout zákazníkům něco, co je nejen účinné a plné hodnoty, ale také etické. Proto v našem e-shopu naleznete výhradně výrobky, které nebyly testované na zvířatech,“ pokračuje Kateřina.

Tento závazek je pro obchod Netestováno naprosto zásadní.  „Věříme, že žádné zvíře by nemělo trpět kvůli našim rozhodnutím. Každý, kdo u nás nakupuje, si může být jistý, že podporuje firmy, které respektují práva zvířat, které se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí. Věříme, že je to nejen správný krok k lepšímu světu, ale také klíčový prvek, který nás odlišuje od ostatních,“ vysvětluje zakládající členka firmy Netestováno.

Jak je to s certifikáty?

Existuje několik certifikátů, ale mnohdy je v tom velký zmatek. Například některé veganské certifikace pouze dokazují, že jejich výrobek není živočišného původu, ale není to záruka, že produkty nebyly na zvířatech testovány.

Certifikátů najdete spousty. Bohužel většina z nich jsou nic neříkající a nic vám jako zákazníkovi nezaručují. Většinu z nich pouze značka zaplatí a již nemusí nic jiného splňovat,“ vysvětluje Routová.

Cruelty free není zárukou etického zacházení. Firma může klamat a obcházet

Druhý zádrhel je samotné umístění certifikátu na obal produktu. Některé certifikace jsou velmi nákladné. Může se proto stát, že produkt dodržuje všechny etické zásady, ale už si nemůže dovolit umístit certifikát na svůj obal.

Celosvětově uznávaný certifikát HCS/HHPS, neboli Leaping bunny, je jeden jediný. Zaručuje, že daný produkt, ani složky v něm použité, nejsou a nebyli testovány na zvířatech v jakékoliv fázi. Orgán, který tento certifikát uděluje dělá namátkové kontroly firem, zda opravdu k testování nedochází. Žádný jiný certifikát toto nedokáže zaručit. Proto je u nás u každé značky,“ zakončuje zakládající členka firmy Netestováno.

Na trhu se také objevuje mnoho značek „curently free.“ Ty však nemusí být vždy zárukou etického zacházení se zvířaty. Jedná se často o neoficiální certifikáty, které nemají pevná pravidla a výrobní procesy. Firma tak může vypadat, že k testům nepoužívá živočichy, ale přitom mohla být testována jen chemická složka u jiné firmy, i když celek jako takový testovaný nebyl.

Bezpečné certifikáty

Leaping Bunny je udělovaný organizací Cruelty Free International. S tímto certifikátem se značka zavazuje k absolutnímu neprovádění pokusů na zvířatech. K jeho získání je nutné projít náročným procesem. Společnost následně podstupuje pravidelné kontroly.

Zdroj: Leaping Bunny

PETA je ochranná známka nezávislé organizace na ochranu zvířat. Tento certifikát dokazuje, že se výrobce zavázal k dodržování stanovených podmínek, jako je netestování na zvířatech a používání veganských surovin.

Zdroj: PETA

Alternativní metody testování

Testování v laboratoři

Výrobky se dají testovat v laboratorních podmínkách, a to na buněčných kulturách nebo mikroorganismech. Metoda využívá bakterie, kvasinky a malé shluky buněk z odebraných tkání lidské kůže. Při testování se zkoumá reakce na určité látky.

Umělá inteligence

V dnešní době mohou s testování dokonce pomoci i moderní technologie, konkrétně speciálně navržené programy. Systém obsahuje databázi a na základě informací dokáže rozlišit, analyzovat chemické látky a jejich strukturu. Až s překvapivou přesností tak dokáže odhadnout, jak daná látka bude působit na lidský organismus.

Dermatologicky testováno

Při této metodě přichází do hry dobrovolníci. V laboratorních a bezpečných podmínkách se sleduje, jaký mají výrobky vliv na kůži. Testy obvykle probíhají ve Státním zdravotním ústavu. Berte však na vědomí, že nápis „Dermatologicky testováno“ však nevylučuje předchozí testování na zvířatech.

Zdroj: Freepik.com

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *