Zdroj: freepik.com

9 tipů pro ekologičtější domácnost, které vás nic nestojí

Tipů a triků, jak žít ekologicky a udržitelně, jste určitě četli hodně. My jsme tentokrát pro vás vybrali špeky, o kterých jste určitě neslyšeli. A bonus je, že naše tipy jsou nejen zelené, ale i super levné! Kromě vlastních vyzkoušených vychytávek z našich domácností jsme se inspirovali manuály od nadace Veronica, které si můžete zadarmo stáhnout tady

  1. Bílá bílá bílá bílá, komu by se nelíbila?
    Věděli jste, že když si doma vymalujete na bílo, ušetříte na osvětlení? Bílé zdi jsou, co se týče osvětlení, nejúspornější, protože bílá barva odráží více než 80 % světla. Vyplatí se zvolit co nejsvětlejší bílou a nebudete muset tolik svítit.
  2.  Kam s ním?
    Umíte správně třídit? Například u plat od vajec a ruliček od toaletního papíru  se dlouho nedoporučovalo házet je do kontejneru na papír, protože už je není možné dál recyklovat. Doporučovalo se je vyhazovat do směsného odpadu. Dnes už ale technologické postupy pokročily, takže i plata od vajíček a ruličky patří do modrých kontejnerů na papír a je možné je znovu zpracovat.
  3. Voda nad zlato.
    Pokud jste nadšení pěstitelé a pěstitelky pokojových rostlin, tak víte, že pokojovky mají nejradši, když je zaléváme odstátou vodou. Dešťovka je samozřejmě ještě lepší, ale kdo z nás to má, že. Abyste omezili plýtvání, můžete čistou vodu, třeba zbytek láhve na pití nebo z vypláchnutého hrnečku, odlévat do konvičky a schovávat si ji na zalévání. Poděkují vám kytky i planeta!
  4. Zapalte si!
    Máme i jednoduchý a levný návod, jak pohltit nežádoucí pachy a neutrácet za WC osvěžovače. Stačí na záchodě škrtnout sirkou a nechat ji chvíli hořet. A všechen zápach rázem zmizí!
  5. Pečeme v pandemii.
    Vypadá to, že respirátorů se ještě nějakou chvíli nezbavíme. Maximální doba účinnosti respirátoru je 8 hodin. Potom byste ho měli ideálně vyhodit a vyměnit za nový, vzniká tedy velké množství nerecyklovatelného odpadu. Málokdo ví, že respirátory se dají dezinfikovat horkým vzduchem, stačí je strčit na dvacet až třicet minut na 75° do trouby. A pak je můžete používat zas a zas.
  6. Znova a znova – a levně!
    Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik věcí v domácnosti použijete jen jednou a pak je vyhodíte? Kosmetické tampónky, tyčinky do uší, igelitové sáčky, menstruační pomůcky. Všechny tyhle běžné denní drobnosti se dají pořídit v znovupoužitelné variantě. A ve výsledku ušetříte, protože například pratelné kosmetické tampóny nebo menstruační kalíšek vám vydrží opravdu dlouho.
  7. Žere, i když spí!
    Domácí elektronika spotřebovává proud, i když je vypnutá, na televizi i na počítači i na kuchyňských spotřebičích zkrátka pořád svítí různá světýlka. Vyplatí se je tedy vypínat skutečně – buď přímo ze sítě, nebo si můžete pořídit prodlužku se zásuvkami, která má spínač na vypnutí.
  8. Vyměňujte, nekupujte!
    I oblečení, které kupujeme, znamená ekologickou zátěž. Můžeme nakupovat v sekáčích a od českých firem nebo taky můžeme oblečení vyměňovat. Existují veřejné swapy oblečení, kam přinesete, co už nechcete a odnesete si něco nového. Ale nejlepší je udělat si svoji osobní malou swap party s kamarády. Vyměníte si oblečky a navrch se můžete ještě společně opít.
  9. Míň je někdy víc.
    Víte, jaká je tvrdost vody, která vám doma teče z kohoutku? Vyplatí se to zjistit, protože ideální dávkování pracího prášku závisí na tvrdosti vody. Čím je voda tvrdší, tím více pracího prostředku potřebujete. Pokud ale máte měkkou vodu, stačí vám mnohem menší množství prášku. Takže ušetříte a jako bonus si nebudete ničit oblečení, které může přehnaným množstvím pracího prostředku šednout.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *