Foto: Miroslav Tkadlec

Blíží se další ročník BMX Charity Jam. Závodníci každoročně vyberou víc a víc peněz na dobrou věc

Neopakovatelná atmosféra, špička české i zahraniční BMX scény, a hlavně pomoc těm, kteří to potřebují. To je charitativní závod Charity Jam, který se uskuteční už tuto sobotu 11.9. v Brumově-Bylnici. Na co se můžete letos těšit?

Jako každý rok, i nyní se závod pořádá za dobročinnými účely. Vybrané peníze od sponzorů, z kasiček, dobrovolného vstupného a z veřejné sbírky si mezi sebe rovným dílem rozdělí třiatřicetiletá Lenka, osmadvacetiletý David, čtyřletá Michaelka, osmiletý František a šestiletá Barunka. Každý z nich se potýká s nějakou formou postižení a potřebuje přispět na zdravotnické úkony a pomůcky, které nehradí pojišťovny. Jejich příběhy si můžete přečíst zde.

Každý rok zveřejnují pořadatelé výzvu, kde žádají o příběhy lidí, pro které by mohly být finance ze závodu přínosné. „Příběhy si důkladně pročteme a následně v týmu vybíráme, které podpoříme. Kritéria nemáme striktně daná, vybíráme zkrátka ty, které nás nejvíce zasáhnou, přičemž důvody mohou být různé. Věřte však, že takový rozhodovací proces není ani trochu jednoduchý. Kdyby to bylo v našich silách, nejraději bychom pomohli všem,“ popisuje situaci za pořadatelský tým Nikol Parašínová.

Foto: Miroslav Tkadlec

Charity Jam nejsou jenom šílenci na kolech

Kromě samotného závodu, který je sám o sobě divácky velmi atraktivní, se návštěvníci mohou těšit například na vystoupení dětské taneční skupiny ELES, skákací hrad nebo dětský koutek. Velkým tahákem je i samostatný závod o takzvaný Best Trick. „Závodníci se předhánějí, kdo ve vzduchu vystřihne nejšílenější kousek. Běžným smrtelníkům u toho občas tuhne krev v žilách,“ říká Nikol.

Letošní, už jedenáctý ročník, se měl původně konat loni. Kvůli epidemiologické situaci byli ale pořadatelé nuceni závod přesunout. „Charity Jam je potřeba zažít na vlastní kůži, a proto jsme se rozhodli akci přesunout do dalšího roku s nadějí, že se budeme moci setkat,“ odpovídá Nikol Parašínová na dotaz o případném přesunu akce do online prostředí.

Další ročník, vyšší částka

Pořadatelům se podařilo nastolit lichotivý trend. Každým rokem se jim totiž podaří vybrat vyšší částka. Když na osmém Charity Jamu vybrali přes 170 tisíc, mysleli, že dosáhli maxima. Proto byl pro ně velkým překvapením ročník minulý, kde výrazně překročili hranici půl milionu korun. „Jaký bude letošní ročník, je otázkou, kterou si zodpovíme v sobotu přibližně v 16:00, kdy proběhne vyhlášení sbírky. Snažíme se ze všech sil, a ač byly poslední měsíce pro všechny náročné, nejsme na to sami a stále za námi stojí pevná základna těch, kteří mají touhu pomoci,“ věří Parašínová.

Foto: Team Canon

Kde mohu přispět?

Nejjednodušší způsob, jak přispět ještě před samotnou akcí, je bankovním převodem na konto veřejné sbírky zřízené Krajským úřadem Zlínského kraje – č.ú. 222852233/0600.

Přispět lze také do pokladniček, jež jsou umístěny v obchodech a restauracích partnerů akce. Jejich seznam je možno najít na zde. Další možností, jak přispět, je nákup Charity Jam produktů na e-shopu nebo přímo na akci. Do sbírky se započítává též dobrovolné vstupné, pro které je vyhrazena kasička při vstupu.

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *