Zdroj: marysmeals.cz

Každý uběhnutý kilometr může pomoct zahnat hlad v Africe

Sbírat kilometry ať už během nebo na kole mohou lidé po celý měsíc duben, kdy se koná akce s názvem Move for Hope. Pořádá ji organizace Mary’s meals, která se specializuje na zajištění stravování pro děti z nejchudších částí světa. Cílem je vybrat peníze, díky kterým budou pokryty celoroční náklady na obědy pro 1100 žáků základní školy v africkém Malawi.

Lidé, kteří chtějí sportováním pomoci se mohou zaregistrovat na webových stránkách organizace. Poté co zaplatí registrační poplatek 459 Kč, což odpovídá nákladům na obědy pro jedno podporované dítě ve škole, mohou se přihlásit do aplikace. Za každý uběhnutý kilometr nebo čtyři kilometry na kole navíc darují anonymní sponzoři organizaci 2 Kč.

„Naše webová aplikaci Move for Hope slouží právě k zapisování ujetých nebo uběhnutých kilometrů. Sportovní výzva je určená naprosto všem. Pokud má někdo zdravotní handicap nebo vyšší věk, i samotná chůze je pro něj podobnou výzvou. Tedy i tito sportovci mohou zapisovat kilometry, které ujdou,“ vysvětluje Alžběta Boháčová, mluvčí organizace Mary’s Meals v ČR.

Ženy v Malawi vaří kaši pro děti. Zdroj: Mary’s Meals

Sportovní výzva je výhradně českou záležitostí a organizátoři doufají, že tím inspirují i pobočky Mary’s Meals v jiných státech. Podporovat budou školu Nambo v Malawi, jejíž financování obědů pokrývají jen dary lidí z České republiky. Náklady na provoz školní jídelny se každoročně pohybují okolo půl milionu. Základním jídlem pro tyto děti je sojovo-kukuřičná kaše, do které jsou přidávány vitamíny a minerály.

Děti ve škole Nambo. Zdroj: Mary’s Meals

Akce Move for Hope zaujala i studentku Mendlovy univerzity Elišku Vrbovou, která se o ní dozvěděla na jedné z přednášek v rámci výuky. „Protože studuji mezinárodní teritoriální studia, není mi problematika hladu v rozvojových zemích lhostejná, zároveň ráda sportuji. Proto bych ráda pomohla pomocí běhu,“ říká Eliška.

Hecujte se navzájem

„V přehledu v aplikaci, která slouží pro zaznamenání kilometrů, jsou vidět i výkony ostatních sportovců. Takže je možné se vzájemně vyhecovat a tím nasytit co nejvíce potřebných dětí,“ doplňuje Alžběta Boháčová. Doposud se zapojilo na 300 aktivních sportovců. Účastní se i žáci pěti škol, a dokonce i děti z jedné mateřské školky. Připojit se do výzvy a registrovat se, mohou lidé do konce dubna.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *