Zdroj: Michal Bareš

Jak zažehnout jiskru v sobě a jiných? Káťa Janečková hostem Pijavic

Kateřina Janečková byla v životě dlouho neukotvená. Bavilo ji dělat spoustu věcí, dlouhých šest let se nevyrovnala se smrtí své babičky. Potom si uvědomila, že chce postavit svůj život na tom, co jí vždycky dávalo největší smysl. Na potřebě dělat lidem radost. A založila neziskovku Atelierof, která si klade za cíl rozzářit osamělý život seniorů. 

Prakticky naše setkávání s lidmi z domovů důchodců a z léčeben dlouhodobě nemocných probíhají tak, že hrajeme, zpíváme, vybírají se písničky, které všichni znají. Jednou tam byl pán na vozíku, který v podstatě už nic nevnímal. Potom začal vnímat hudbu, po tváři mu stekla slza. Myslím, že to má smysl. Právě díky těmto chvílím. Ti lidé už dožívají, nemají smysl života. Ale tyto situace se dějí na denní bázi, dějí se tam zázraky. Na každém ze setkání. Někdo se začne zničehonic smát, někdo zpívat…A někdy se stačí jen zeptat: jak se máte?

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *