Baťova vila (zdroj: Nadace Tomáše Bati)

Týden Baťa ve Zlíně připomene krále obuvi. Těšte se na komentované prohlídky vily nebo zajímavé přednášky

Nadace Tomáše Bati pořádá od pondělí 11. září do pátku 15. září už sedmý ročník akce Týden Baťa, tentokrát s podtitulem Nejbližší spolupracovníci. Vstupné je dobrovolné a návštěvníci mohou zavítat na prohlídky Baťovy vily v režii těch nejpovolanějších, přednášky věnované právě blízkým spolupracovníkům legendy českého obuvnictví, nebo na závěrečný funkový koncert.

Už posedmé se v centru Zlína uskuteční akce věnovaná Tomáši Baťovi. Hlavním tahákem týdenní akce budou komentované prohlídky vily Tomáše Bati, které budou mít na starosti Gabriela Končitíková, ředitelka Nadace Tomáše Bati a Jakub Malovaný, projektový a PR manažer tohoto projektu.

„Během týdne se otevře Baťova vila celé široké veřejnosti, která se může těšit na komentované prohlídky, výstavy i nové artefakty, jež interiér vily doplní, avšak hlavní linkou celého festivalu budou opět tematické přednášky a besedy, v rámci kterých se letošního ročníku zúčastní přední čeští historikové a spisovatelé, dlouhodobě se věnující baťovskému odkazu,“ láká návštěvníky Jakub Malovaný.

Zdroj: Nadace Tomáše Bati

Veřejnost si tak bude moci prohlédnout unikátní stavbu, která vznikala na začátku minulého století, včetně rozsáhlé zahrady, která i dnes nabízí klid a zeleň uprostřed městské zástavby. Mezi další body programu budou patřit zmiňované přednášky třeba o Dominikovi Čiperovi, pravé ruce Tomáše Bati, Hugo Vavrečkovi, českém novináři a politikovi, probíraná bude i osobnost Tomášova bratra Jana Antonína a závěrečná páteční beseda bude věnována Tomáši Baťovi juniorovi. Celé oslavy zakončí svým koncertem místní kapela Šufunky Gang. Podrobný program je k dispozici ZDE.

Celému týdnu bude předcházet pietní akt připomínající 15 let od úmrtí Tomáše Bati juniora, který se uskuteční v zahradě Baťovy vily už zítra, tedy 1. září v 10:00. „Na tuto jedinečnou osobnost zavzpomínají lidé, kteří s ním byli dlouhodobě v blízkém kontaktu a zároveň také uvedeme na trh novou publikaci Švec s posláním, která skvěle mapuje neuvěřitelný život Tomáše Bati juniora,“ dodává Jakub Malovaný.

Kdo byl Tomáš Baťa?

Švec, jenž dokázal řemeslo pozvednout na průmysl a dělníka na spolupodnikatele. Za úspěch svého podnikání nepovažoval jen měřitelné hodnoty v podobě prodaných párů obuvi, postavených továren a otevřených prodejen – za jeden z hlavních úspěchů považoval to, že z prosperity podnikání mělo užitek tisíce dalších lidí. Tak popisuje Nadace Tomáše Bati jednoho z našich nejznámějších podnikatelů, který se narodil v dubnu 1876 a zemřel v červenci 1932. Zanechal po sobě mezinárodní firmu nevídaných rozměrů a také odkaz, který žije dodnes. V domácím Zlíně nese jeho jméno Univerzita, v Torontu zase muzeum obuvi.

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *