Zdroj: Pixabay.com

Světový den předčasně narozených dětí připomíná osudy mnoha českých rodin

Příští týden si kromě Dne boje za svobodu a demokracii připomeneme také Světový den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu. Při takové diagnóze je důležité poskytnout dítěti specifickou formu pomoci, které se říká raná péče. Co přesně za tímto pojmem stojí, kdo se ranou péčí v České republice zabývá a co taková práce obnáší? 

Podle Světové zdravotnické organizace se každý rok narodí asi 15 milionů dětí předčasně, tedy více než 1 z 10 celkově narozených dětí, a toto číslo roste. V roce 2015 kvůli předčasnému porodu zemřel asi 1 milion dětí, přičemž třem čtvrtinám z těchto úmrtí šlo zabránit včasnou ranou péčí. Mnoho dětí, které se podaří zachránit, následně často trpí postižením, poruchou učení, či problémy se sluchem a zrakem.

V dokumentu od České televize Příběhy, které svět nevidí, konkrétně v díle s názvem Včasně podaná ruka, popisují rodiče, že začátek je klíčový. Pomoc hned na startu činí celou situaci pro rodiče snadnější. Jako nejhorší popisují právě počáteční nevědomost a častou nevědomost samotných zdravotníků.

Na koho se obrátit? Slezská diakonie Úsek Brno

Diakonie Slezské církve evangelické augsburského vyznání, pod které patří i Slezská diakonie v Brně, poskytuje poradenství rodinám, které se s následky předčasného porodu vypořádávají a o předčasně narozené dítě pečují. Poradci pomáhají dětem již od narození až do sedmi let věku, pomáhají tedy již na začátku s řešením počátečních obav, vysvětlují zvláštnosti takové péče a poskytují návod, jak se se životní situací vypořádat a zajistit dítěti plnohodnotný způsob života. Poradenství rodinám také pomůže například s vyřizováním sociálních dávek, zajištěním kompenzačních pomůcek nebo seznámením s odbornými metodami, které vhodně podpoří vývoj dítěte, např. alternativní komunikace, důležitá je také psychická podpora.

Poradna rané péče DOREA

Poradna rané péče Slezské diakonie DOREA nabízí své služby na území celého Jihomoravského kraje. Provází rodiny zejména v podpoře vývoje dítěte dle jeho specifických potřeb, v adaptaci rodiny na novou životní situaci a v začlenění rodiny do běžného života. Je to služba terénní, děti jsou tedy v domácím prostředí a jsou jim poskytovány hračky, či pomůcky, jejichž pořízení je finančně náročné nebo by k nim měly rodiny mnohem obtížnější přístup.

Poradci rané péče jsou kvalifikovaní odborníci, nejčastěji jsou to speciální pedagogové, případně sociální pracovníci, psychologové, všichni s vysokoškolským vzděláním, kteří se musí neustále vzdělávat. Jejich pomoc ale často závisí na příspěvcích donorů, práce je poskytovaná rodinám bez úhrady.

Terapeuticko-relaxační místnost SNOEZELEN (zdroj: sdbrno.cz)

Slezská diakonie nabízí své služby již 16 let. „Nabízíme dvě registrované sociální služby: raná péče a osobní asistence a pro zajištění komplexní podpory rodinám také odborné doplňkové služby jako jsou ergoterapie, snoezelen, aktivity s prvky senzorické integrace, krizová intervence a psychologické poradenství a svépomocná rodičovská skupina. Od ledna 2022 spouštíme také novou službu sociální rehabilitace,“ říká Radana Melková, která má ve Slezské diakonii na starosti PR a marketing.

Nezůstávejte v náročných situacích sami

Slezská diakonie Úsek Brno také zrealizovala ve spolupráci s výtvarníkem Tomášem SMOT Svobodou spot, který je promítán po celý listopad také ve stovkách ordinací po celé ČR. Promítání odstartuje v rámci celorepublikové kampaně Týden rané péče. Do kampaně se zapojily také známé české osobnosti jako herec Pavel Liška, spisovatel Patrik Hartl, olympijský medailista Vavřinec Hradilek, bývalý krasobruslař Tomáš Verner nebo český básník, publicista a redaktor Ivo Šmoldas.

A jak můžete pomoci rodinám vy sami? Kromě příspěvku Slezské diakonii prostřednictvím online nákupů přes portál Givt můžete přispět také přes Darujme nebo koupit panenku na podporu Slezské diakonie.

Studuji mezinárodní vztahy a bezpečnost a evropská studia a diplomacii. Studium mě doprovází i ve volném čase, kdy až posedle sleduji politické a celospolečenské dění, což prokládám dobrou kávou a naprosto vypínám sledováním seriálů. Pro Givt jsem začala psát jednoduše proto, že se mi líbí spojení novinařiny s podporou neziskového sektoru, který je v Česku stále stigmatizován a nedostává se mu pozornosti, jaké si zaslouží.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *