Halyna v obchodě s věcmi pro Ukrajinu (Zdroj: Lucie Syrovatková)

Pomáhat budeme dokud bude potřeba, zní od Ukrajinců žijících v Česku

Kromě velkých humanitárních organizací se rozhodli uspořádat sbírky i sami Ukrajinci žijící v Česku. Na sociálních sítích se pár hodin po tom, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, začaly objevovat výzvy, aby lidé nosili věci pro vojáky i uprchlíky do nejrůznějších Ukrajinských obchodů po celé České republice. Na dálku se tak snaží pomoct své rodné zemi a lidem, kteří ji brání nebo se nemohou bezpečně dostat přes hranice.

Veronika Pozniak, studentka DAMU původem z Ukrajiny pomáhá v Praze s koordinací na sociálních sítí. Na Facebook nebo Instagram přidává příspěvky ohledně toho, co a kde je zrovna potřeba přinést pro uprchlíky z její rodné země. „Snažím se všem odpovídat co nejrychleji, hlavně ve skupině Studenti pro Ukrajinu. Když vidím, že mohu někde pomoct, neváhám a jedu,“ říká Veronika.

Ti, kteří mohou, vytvořili ve svém obchodě sběrné místo, kam lidé mohou nosit zejména teplé oblečení, hygienické potřeby nebo jídlo. Toto všechno se pak co nejrychleji snaží majitelé obchodů dostat přes hranice na Ukrajinu, kde už začíná ubývat jídla. Dodávky míří hlavně k vojákům, kteří brání zemi, ale i do porodnic nebo nemocnic.

„Sbírka bude tak dlouho, jak bude potřeba. Pak musíme obchod zavřít“

Jednou z Ukrajinek v Česku, která ve svém brněnském obchodě zřídila sběrné místo je Halyna Popovych. Mladá nastávající maminka popisuje, že první den, kdy začalo Rusko útočit, nemohli s rodinou uvěřit, co se stalo. Den poté už začali organizovat sbírku v jejich obchodě Ukrajinočka. Sbírají hlavně trvanlivé potraviny, konzervy, polévky v sáčku, toustový chleba a také hygienické potřeby, a příkrmy a plenky pro děti.

Naložená dodávka (Zdroj: facebook Halyny Popovich)

Každý večer vypraví z Brna jednu až dvě dodávky, které si pronajali a jedou na hranice. Tam mají domluvené, že si věci převezme ukrajinský autobus, který vše převeze dál na Ukrajinu. „Hlavně je teď potřeba posílat jídlo. Mluvila jsem s babičkou, která říkala, že už si nemůže ani nic uvařit, protože jídlo je extrémně drahé,“ zmiňuje Halyna.

Většinou se auto, které jede zpět do Česka snaží vzít i uprchlíky, kteří přešli hranice. Halyna zmiňuje, že včera přivezli maminku s pěti dětmi, ti pak pokračovali dál do Německa. Přes týden je na hranicích méně dobrovolníků, kteří by lidi mohli přivézt, proto je ráda, když se podaří maminky s dětmi dostat ze zimy, kde museli čekat dlouhou dobu.

Do sbírky se zapojili jak Ukrajinci žijící v Brně, tak Češi, kteří pomáhají i s převozem a řízením aut. „Češi jsou naprosto úžasní, jak nám pomáhají. Předevčírem přišel nějaký dědeček a říkal, že zažil válku a už ji nechce, ale nemůže si odložit víc než pět set korun, i tak nakoupil tyčinky pro vojáky, které nám přinesl,“ dodává Halyna se slzami v očích. V obchodě Ukrajinočka plánují mít sbírku ještě tak dlouho jak jen to bude potřeba, poté musí obchod zavřít. Z Ukrajiny už zboží brát nemohou a ruské nechtějí.

Ukrajinský obchod na brněnském Cejlu (Zdroj: facebook Ukrajinočka)

Na Facebooku se objevila i sbírka Pomáháme Ukrajině z Ostravy, kterou pořádají místní společně s lidmi pocházejícími z Ukrajiny. K vojákům se snaží dostat léky a jídlo, k lidem na hranicích zase teplé deky a oblečení. Jejich auto už také vyrazilo na hranice, kde věci předali.

Všichni Ukrajinci i Češi jsou odhodlaní pomáhat, jak jen bude v jejich silách, zároveň se shodují, že si přejí, aby válka co nejdříve skončila. V Česku už se zaregistrovalo přes 38 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, předpokládá se, že přijde až půl milionu a pomoc těmto lidem bude i nadále potřeba.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *