Natáčení instruktážních videí. Foto: Michal Hančovský

Cesta domů nabízí praktické kurzy pro ty, kteří pečují o blízkou osobu

Ocitli jste se v nelehké životní situaci a potřebujete se postarat o těžce nemocného, který je upoutaný na lůžko, ale nevíte jak o něj správně pečovat? Cesta domů pořádá kurzy pro ty, kteří mají svého blízkého v domácí péči a nyní zveřejnili i výuková videa, ze kterých se můžete učit z pohodlí domova. 

Nezisková organizace Cesta domů nově pořádá kurzy pro neformální pečující. Zároveň spolek vydává videa a návody týkající se domácí péče, ve kterých najdete praktické rady, jak se postarat o člověka upoutaného na lůžko. „Cílem materiálů bylo vytvořit pomyslnou první pomoc pro všechny, kdo s péčí doma začínají nebo čelí novým situacím, se kterými si neví rady,“ vysvětluje Lenka Váňová, vedoucí komunikace a marketingu Cesty domů. Kurzy a videa jsou určené i pro ty, kteří nemají s takovou péčí žádnou zkušenost.

Natáčení instruktážních videí. Foto: Michal Hančovský

Kurzy domácí péče

První praktický kurz domácí péče proběhne 13. dubna v 17 hodin ve vzdělávacím centru Cesty domů v Praze – Michli. „Během kurzu si účastníci pod vedením asistentů odlehčovacích služeb vyzkouší manipulaci s ležícím člověkem, výměnu inkontinenčních pomůcek, přesun z lůžka na křeslo nebo vozík a další praktické úkony,“ informuje Lenka Váňová. Pokud se chcete zúčastnit a nemáte čas, další kurzy proběhnou ve stejnou hodinu ještě 11. května, 15. června, 13. července a 17. srpna. Další informace a registraci na kurzy naleznete zde.

Praktická videa a návody

Pokud uvažujete, že se na kurz přihlásíte, je dobré si před účastí nastudovat videa a pečovatelské návody, které spolek připravil. Série videí a návodů ukazují nejběžnější úkony v každodenní péči o stárnoucího, těžce nemocného či umírajícího člověka v domácím prostředí. „Snažili jsme se zachytit všechny důležité oblasti péče, jak ty praktické – úprava domácnosti, mobilita, hygiena, vyprazdňování, stravování – tak v posledním videu i spirituální potřeby, tedy prožívání situace vážné nemoci a blížícího se konce života,“ říká Váňová.

Pod každým videem je ke stažení leták, ve kterém jsou klíčové přesuny imobilního člověka krok za krokem nakreslené jako návod. „Důležité pro nás bylo zaměřit se nejen na ukázky, ale i na přístup k nemocnému – nebrat ho jako předmět péče, ale jako lidskou bytost,“ doplňuje Lenka Váňová.

Videa vznikla v režii Jana Hechta, který na scénáři úzce spolupracoval s Martinou Tesařovou, vedoucí odlehčovacích služeb Cesty domů, a s Ottou Adamcem, v době vzniku videí vedoucím půjčovny kompenzačních pomůcek Cesty domů. Instruktážní videa a manuály vytvořila organizace díky finanční podpoře Evropského sociální fondu OP Zaměstnanost.

Leták s návodem, zdroj: cestadomu.cz

Pokud potřebujete s něčím poradit, nebo si nevíte s péčí rady, můžete se obrátit na portál Umírání.cz do sekce Rady a informace, či zavolat do poradny Cesty domů na číslo 775 166 863.

Virtuální hřbitov?

Spolek Cesta domů mimo jiné provozuje portál Evzpomínky. Na něm můžete přidat virtuální pomník blízké zemřelé osoby. Evzpomínky nabízí lidem možnost položit virtuální svíčku či květinu na internetový hrob. Slouží tak lidem, kteří se na hřbitov z různých důvodů nedostanou a mohou touto cestou zavzpomínat na své blízké.

Jestli chcete organizaci Cesta domů podpořit, připravili jsme si pro vás od 5. 4. do 11. 4. 2022 akci s Pomocníkem. Pro více informací klikejte ZDE.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *