Investice do uprchlíků se jeví jako obrovská, ale vrátí se nám. Andrea Krchová a Pomáhej Ukrajině

Andrea Krchová se po celý svůj profesní život zabývá migrací. Nyní je ředitelkou Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty, které tři dny po vypuknutí války vytvořilo platformu Pomáhej Ukrajině. V rozhovoru probíráme, jak vlastně portál sdružující více než 30 000 nabídek pomoci funguje, ale i vládní prognózy připravené na příchod až milionu Ukrajinců.

Nechceme, aby si uprchlíci hledali ubytování sami. Nachází se ve zranitelné situaci, jsou ve stresu a vyčerpaní. Proto podporujeme lidi, kteří pomáhají uprchlíkům najít ubytování. Podporujeme je v tom, aby dokázali rozklíčovat zrádné a podezřelé nabídky, například za účelem sexuálních protislužeb. Některé z našich členských organizací se specializují na vykořisťování lidí nebo na obchod s lidmi. Tyto organizace dále nabízejí vzdělávání dobrovolníkům a jiným organizacím, aby se s těmito nekalými praktikami dokázali vypořádat. Spolupracujeme i s policií, se kterou se snažíme partnersky komunikovat a je nám nápomocná.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *