Ilustrační obrázek (zdroj: freepik.com)

Sázej, sklízej, sdílej. Iniciativa Semínkovna slaví sedmé narozeniny

Semínkovna vznikla v České republice roce 2015 na podporu svobodného sdílení osiva a přírodního zahradničení. Tento rok se dostala mezi semifinalisty cen SDGs, mezi dvacet nejlepších projektů v kategorii Změna klimatu. V článku se dozvíte, kde všude je možné si v Česku měnit semínka, o čem vlastně je filozofie Semínkoven nebo co vedlo Kláru Hrdou k založení celého projektu.

Klára Hrdá je tiskovou mluvčí Botanické zahrady Praha a zakladatelkou celého projektu Semínkovna. Se svým projektem Semenařím se Semínkovnou zvítězila v závěrečné soutěži Akademie pro začínající podnikatelky, kterou v Čechách zastřešuje organizace Business & Professional Woman ČR. Její vizí je naučit Čechy semenařit, tak, aby si každý uměl vypěstovat vlastní potravu od semínka k semínku.

Semínka představují klíč k potravinové soběstačnosti

Inspirací mi byly semínkové knihovny, neboli Grainotheques, které jsem viděla ve Francii a fakta o mizejícím bohatství v podobě cenných lokálně adaptovaných odrůd zahradních plodin. Ony totiž představují klíč k naší svobodě a možnosti vytvořit si potravinovou soběstačnost, jelikož jejich semínka vám nemusí nikdo prodávat, můžete si je donekonečna tvořit sami,“ přibližuje Klára důvody vzniku Semínkovny.

Tyto odrůdy se také lépe adaptují na změny klimatu a lokální podmínky a není potřeba je stříkat a chemicky přihnojovat k tomu, aby plodily. Je však zapotřebí mít potřebné znalosti jejich semenaření, neboli vědět, jak s nimi zacházet, abychom si z nich mohli uchovat kvalitní semínka na další sezony. Proto vznikla Semínkovna, aby lidi motivovala opět začít doma semenařit a seznamovala je s nehybridními odrůdami, které často není možné komerčně získat,“ dodává.

Jaké plodiny jsou dnes v ohrožení? Zdroj: seminkovny.com

Semenaření je v podstatě produkování semen, které se následně mohou vysadit v další sezóně. Přináší mnohá pozitiva, kdy za hlavní se považuje ušetření financí za nakupování nových semínek, nezávislost a to, že přesně víte, co pěstujete – zvolíte si přesně tu úrodu, která vám vyhovuje.

Semínkovna je také místem, kde můžete svobodně sdílet a vyměňovat přebytky semenaření ze zahrádek. V rámci Semínkoven se bezplatně vyměňují malá množství semínek určených pro osobní nekomerční využití. V tuto chvíli jich je v České republice více než 200. Nejčastěji jsou v knihovnách, ale i v kavárnách nebo školách. Kde je nejbližší Semínkovna ve vašem okolí, zjistíte ZDE. A pokud žádnou nenajdete, můžete ji založit sami.

Jak založit Semínkovnu? Zdroj: seminkovny.com

Semínka mají patřit všem bez rozdílu

Semínkovna vychází ze svobodného přístupu k osivu jako jednoho ze základních práv člověka. Klára Hrdá věří, že semínka, jakožto základ naší potravy i samotné existence, nesmějí být majetkem jednotlivců či firem, ale patřit všem, aby si je každý mohl svobodně množit a získávat z nich obživu pro sebe, svou rodinu či komunitu.

„Trendem posledních desetiletí je tato práva omezovat, a to jak patentováním či registrací ochranných známek apod., tak i různými legislativními opatřeními. Ty v důsledku brání svobodnému přístupu a nakládání s osivem nejen konkurenčním firmám, ale i běžným zahrádkářům a drobným zemědělcům. Tuto filozofii celosvětově asi nejvíce prosazuje známá indická aktivistka Vandana Shiva a její organizace Navdanya,“ říká Klára.

Přijďte se dozvědět více o zahrádkaření a semenaření

Spolek Semínkovna pořádá kurzy domácího semenaření, organizuje semínkové burzy a setkání, pořádá přednášky i workshopy a připravuje program i pro děti. Na oslavu úspěšného sedmého roku existence Semínkovny proběhne 19. října v Knihovně Antonína Švehly v Praze slavnostní setkání. Setkání bude probíhat od 15:00 do 19:30 a vstup je zdarma.

Podle Kláry Hrdé půjde zejména o sdílení zkušeností. Na místě bude také probíhat semínkový swap, kdy zájemci mohou přinést přebytky semínek ze své zahrádky, ideálně to, co sami vypěstovali a osemenařili a znají původ semínek. Hosty na akci bude Eva Hauserová, známá propagátorka permakultury a autorka několika knih s danou tematikou a Kateřina Pazderů, pedagožka z České zemědělské univerzity. Klára Hrdá na akci přiblíží, jak se Semínkovna vyvíjela a co plánuje do budoucna. Více podrobností je na webu Semínkovny nebo Facebooku a Instagramu spolku.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *