ilustrační obrázek, zdroj: pixabay.com

Život s Alzheimerovou chorobou na vlastní kůži? Vyzkoušejte netradiční únikovky

Dokážete se vcítit do situace lidí s Alzheimerovou chorobou? Uměli byste si poradit ve světě plném překážek jako nevidomí? A zvládnete zachránit planetu před ekologickou katastrofou? Přečtěte si o netradičních zážitcích, které nejen baví, ale i vzdělávají. 

Zážitková hra inspirovaná globálními problémy

Nezisková organizace Toulcův dvůr provozuje venkovní únikovou hru Čas zvratu. „Od začátku bylo jasné, že hra bude venkovní a bude se snažit hravou formou přibližovat některé z problémů naší planety,“ vysvětluje koncept hry Jakub Moravec z Toulcova dvora. Pojetí únikovky souvisí s posláním organizace, která se zaměřuje na řešení ekologických a enviromentálních problémů. „Poznání a edukaci i složitých témat vyučujeme hravou a zajímavou formou,“ říká Moravec.

Účastníci hry hledají cesty, kterými uniknout globálním změnám a jak udržitelně koexistovat se zatěžovanou planetou. „Kromě prvku napětí a spolupráce, který ke každé únikovce patří, má hra i edukativní rozměr a týmy by měly odcházet nejen se zážitkem, ale také s novými informacemi,“ popisuje Jakub Moravec. Pro zdárné vyřešení úkolů je potřeba pozornost, hravost, spolupráce a jisté penzum všeobecných znalostí. Hra je ideální pro tří až čtyřčlenné týmy, pro rodiny s většími dětmi, i pro týmy kolegů či firemní teambuildingy. „Samotné dětské skupiny do patnácti let by si s řešením některých úkolů samostatně neporadily,“ dodává Moravec.

Čas zvratu, zdroj: Jakub Moravec

Čas zvratu je možné i darovat v podobě dárkového poukazu. O dalších dárcích pod stromeček si můžete přečíst zde.

Jaké je to žít s Alzheimerovou nemocí?

Nezisková organizace Dementia, která podporuje osoby, jejichž blízcí onemocněli Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence, vytvořila zážitkovou hru Demetrix. „Viděli jsme, jak těžké je pro rodinné pečující pochopit, co prožívá jejich blízký s demencí. Je velký rozdíl mezi tím, když znám projevy nemoci a když chápu pocity a emoce, které s sebou nemoc nese,“ vysvětluje poslání hry ředitelka organizace Dementia Veronika Maslíková. Koncept této únikovky je založený na situacích, do kterých se běžně dostávají lidé s Alzheimerovou nemocí. „Účastník se ocitne ve světě, kde přestávají fungovat základní logické souvislosti, hráč se musí vypořádat se situacemi, které na první pohled nedávají žádný smysl, a navíc je zbaven pomoci vzpomínek a zkušeností,“ přibližuje únikovku Veronika Maslíková.

Demetrix je jedním ze vzdělávacích projektů organizace, díky němuž lidé lépe pochopí, jak demence zasahuje do života nemocného i jeho blízkých. „Atmosféra únikové hry dokáže nejlépe vytvořit pozměněnou realitu,“ dodává Veronika Maslíková.

Zážitková hra Demetrix, zdroj: demetrix.cz

Jaké to je žit se zrakovým postižením?

Zajímalo by vás, jak lidé se zrakovým postižením zvládají každodenní situace – od uvaření kávy až po orientaci na ulici? Neviditelná výstava nabízí jedinečnou příležitost, jak zakusit život nevidomých na vlastní kůži. Návštěvníci výstavy se učí orientovat ve speciálně zatemněných prostorách, kde si vyzkouší situace z běžného života. Třeba jak se ve tmě pohybovat doma, v přírodě, nebo při nějakém kulturním zážitku. Celou výstavou provází nevidomí průvodci. Neviditelná výstava spolupracuje s nadačním fondem Krasohled, jehož zakladatelkou je ředitelka výstavy Küű Rita a stejně jako Toulcův dvůr jej můžete podpořit svým nákupem na Givtu nebo přidáním našeho Pomocníka tlačítkem níže. 

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *