Coffee Cat Olomouc. Zdroj: Coffee Cat

Kromě kávy si můžete odnést i nového mazlíčka. Řada kočičích kaváren nabízí adopci jejich koček

Kočičí kavárny se staly v Česku trendem již před několika lety. Málokdo však ví, že si v některých z nich můžete kočku i adoptovat. Takové kavárny se nachází v různých městech po celém Česku, většina z nich spolupracuje s blízkými útulky a snaží se o to, aby se osamělé kočky a kocouři měli co nejlépe a zároveň aby se jim co nejrychleji podařilo najít nový domov.

Jednou z takových kaváren je i Kitt&Café Toulavý ráj. Tato kavárna se nachází v Kroměříži a díky ní se podařilo najít nový domov už pro 280 koček. „Postupem času jsme se z malé adopční kavárny vypracovali až k útulku s kavárnou. Kočičky se k nám dostávají hlavně z ulice, nalezené ve spolupracujících obcích, nebo i zabavená zvířata a ta, o která se už majitelé nemohou starat. Specializujeme se na těžce zraněná nebo nemocná zvířata. Zvláštní skupinou jsou pak kočky agresivní, u těch se snažíme překonat jejich strach, aby si znovu našli cestu k lidem a právě z těchto koček jsou pak ti nejvděčnější společníci,“ říká Katy z Toulavého ráje.

 

Velmi často si kočky vybírají svého člověka

Kitt&Café Toulavý ráj – Adopční kočičí kavárna. Zdroj: Toulavý ráj

Většina kaváren, které poskytují adopci koček má podobná pravidla. Zájemce o adopci zvířete musí prokázat, že je schopen se o nového mazlíčka postarat a zajistit mu správnou péči. Všechny tyto informace se zjišťují v dotaznících, které mohou lidé vyplnit přímo v kavárnách. Pokud je nový domov pro kočku vyhovující, nic nebrání v její adopci.

„Velmi často si tak kočičky vybírají přímo ty svoje lidi. Už se nám několikrát stalo, že lidé přišli s tím, že se jim líbí některá z koček, ale ta se k nim vůbec neměla, zato jiná se k nim hned lísala a našla si cestu k jejich srdci. Přesně toto je důvod, proč to děláme, aby se lidé mohli seznámit, pomazlit, sledovat kočičku jak se chová a jaká je. Je to ta nejlepší cesta k adopci,“ doplňuje Katy.

Není vše jen růžové, a tak jsou známé i případy, kdy se čtyřnohý mazlíček ve svém novém domově nezabydlel a kočka byla vrácena zpět do kočičí kavárny. Podle Katy šlo vždy o závažné případy, kde se kočka nedokázala začlenit do rodiny nebo ji nepřijala domácí smečka koček. Ve většině případů se snaží rodiny situaci nějak zvládnout, ale bohužel ne vždy se to povede.

Jedna z koček v Toulavém ráji: Zdroj: Toulavý ráj

Pokud má člověk zájem kočičí kavárnu podpořit i jinak než adopcí kočky, je to možné. Jsou vítány jak materiální dárky, jako třeba kapsičky, konzervy, granule, stelivo nebo i hračky, tak i finanční pomoc přes transparentní účty. Vybrané peníze slouží zejména na zaplacení veterinární péče. Toulavý ráj má na Facebooku skupinu Toulavý aukční koutek, kde se draží věci, které udělají dvojitou radost – novým majitelům a kočkám, které za vybrané peníze dostanou něco na přilepšenou.

Další možností, jak pomoci vybraným útulkům, je přes neziskovou organizaci Plné bříško. Tato organizace zajišťuje prostřednictvím jejich webu, reklamy a sbírek krmivo, materiální pomoc zvířatům jak v útulcích, tak jednotlivým majitelům, tak aby se předešlo plnění útulků mazlíčky, o které se nejsou lidé schopni postarat.

Další adopční kočičí kavárny

Pelíšek. Zdroj: Pelíšek Brno

Další z kočičích kaváren v Česku, která zároveň zprostředkovává adopci koček, je brněnský Pelíšek. Tato kavárna sídlí nedaleko centra města a všechny kočky, které se v ní prochází nebo jen tak lenoší v pelíšcích, pochází z útulku. Poté, co se podepíše adopční smlouva a adoptivní majitel zaplatí poplatek tisíc korun, dostane odblešenou, odčervenou, vakcinovanou a dle věku také kastrovanou kočku. Pak si svého čtyřnohého miláčka odnese domů a posílá do kavárny fotky, jak se má čtyřnohý přítel v novém domově dobře.

I Liberec má svou kavárnu, kde si lidé mohou zároveň kočku adoptovat, je to Catfé Kočičárna. Tento podnik je první kočičí kavárnou ve městě, návštěvníci si zde mohou vychutnat kávu, zákusky, načerpat energii a podrbat chlupaté kamarády. Společně se spolkem Šance zvířatům tak zprostředkovávají adopci koček tak, aby co nejrychleji našly nový domov.

Catfé Kočičárna: Zdroj: Catfé Kočičárna

Smutní nemusí být ani zájemci o kočky, které si oblíbili v olomoucké Coffee Cat kočičí kavárně, protože většina místních zvířat je také k adopci. Stačí se zeptat obsluhy na další detailní informace, které se adopce týkají. Takže u posezení u kávy a sladkého dezertu mohou lidé promyslet, jestli by se jim některý z místních obyvatel líbil.

Sdílet

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *