Jeden z finalistů (zdroj:stromroku.cz)

Strom roku 2023! Hledá se kandidát s nejsilnějším příběhem, lidé mohou přihlásit strom ze sousedství

Až do konce května mohou lidé nominovat stromy ve svém sousedství, které si podle nich zaslouží ocenění v rámci ankety Strom roku 2023. Anketa nehledá jen zajímavý strom, ale i příběh, který se k němu váže a komunitu, která se o něj stará. Letos si organizátoři z Nadace partnerství připravili řadu novinek.

Letošní anketa má upozornit na to, jak důležitá je péče o vzrostlé stromy. Když lidé strom ze svého okolí nominují na webových stránkách ankety, čeká je vyplnění otázek, jejichž část se zaměřuje právě na zdravotní stav daného stromu.

„Přihláškou do ankety Strom roku zviditelníte nejen samotný strom, ale i jeho okolí a komunitu kolem něj. Místa, kde rostou naši finalisté, se často stávají vyhledávanými turistickými cíli. Vítěz se může těšit na odborné ošetření a postup do evropského kola,“ říká koordinátorka ankety Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství.

Pro nominaci by si člověk měl připravit o stromu několik základních informací, a to příběh stromu, jeho fotografii, o jaký se jedná druh. Dále pak popsat lokalitu kde strom roste a jeho GPS souřadnice například na mapy.cz. Pro organizátory a porotu je důležité i přibližné stáří stromu a obvod kmene ve výšce 130 cm.

Další změnou, kterou si pro letošní ročník organizátoři připravili, je to, že následné hlasování nebude zpoplatněno jako v minulých ročnících, ale lidé mohou na svého favorita přispět dobrovolně jakoukoliv částkou.

Vítězný strom loňského ročníku (zdroj: stromroku.cz)

V loňském roce nejvíce zaujala 300 let stará Hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku. Ta přežila jen pětadvacet metrů od bývalé uranové šachty. V rámci evropské ankety tento strom skončil jedenáctý. Lidé mohou najít na webu ankety i tipy na výlety, kam se za stromy podívat.

Seznam vítězných stromů najdou lidé na webu stromroku.cz (zdroj: stromroku.cz)

Anketa Strom roku vznikla v roce 2000 v Brně, založil ji místní Svaz ochránců přírody. Před jednadvaceti lety převzala anketu Nadace Partnerství, která z ní vybudovala celorepublikovou, a nakonec i mezinárodní soutěž Evropský strom roku. Za tu dobu do ní lidé přihlásili 1 608 stromů, do jejich podpory se zapojilo 736 099 hlasujících, kteří dohromady přispěli už přes 3 miliony korun.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *