Ukázka z kalendáře (foto: Martin Vítek)

„Snažili jsme se splnit klientům osobní přání a upozornit na důležitá témata,“ říká o charitativním kalendáři Kristýna Novotná

Nezisková organizace Borůvka prodává charitativní kalendář Jedinečnost. Na fotografiích jsou zobrazení klienti s různými fyzickými postiženími, kteří ztvárňují přirozené lidské tužby. Výtěžek z prodeje kalendáře poputuje na podporu zaměstnávání lidí s tělesným postižením.

Ke 25. výročí neziskové organizace Borůvka zaměstnanci stvořili charitativní kalendář, který osvětluje témata, která se často zdráháme otevřít, ačkoli se dotýkají nás všech. „Zároveň dává naději, že sny se mohou plnit, když se jich nevzdáme,“ říká Kristýna Novotná, kterou napadlo kalendář vytvořit.

Aktéři kalendáře s názvem Jedinečnost jsou bývalí klienti nebo současní zaměstnanci neziskové organizace Borůvka, kteří dávají najevo, že fyzická postižení nemusí být překážkou. Každá osoba na fotografiích kalendáře ztvárňuje jednu z přirozených lidských tužeb, které jsou sdílené všemi, bez ohledu na rozdíly. „Ve spolupráci s fotografem Martinem Vítkem jsme se snažili splnit našim klientům na fotografiích jejich osobní přání, popřípadě upozornit na důležitá témata, která lidé s postižením řeší stejnou měrou jako lidé zdraví, ačkoli se o tom mnohdy otevřeně nemluví,“ komentuje Kristýna.

Titulní strana kalendáře (foto: Martin Vítek)

Každý klient má svůj vlastní příběh

Za každou fotografií se skrývá příběh. Například Katka v dětství prodělala onkologické onemocnění, v důsledku kterého přišla o levou nohu. I přesto ji neopouští humor a do kalendáře se nechala vyfotit jako Popelka. „Na počátku byla chuť vytvořit klientům a kolegům s postižením originální fotografie v situacích, které by v běžném životě neměli možnost zažít,“ přibližuje záměr fotografií Kristýna Novotná.

Katka jako Popelka (ukázka z kalendáře, foto: Martin Vítek)

Téma Nadhledu ztvárňuje v kalendáři David. Je absolventem Jedličkova ústavu a před deseti lety úspěšně prošel tréninkovým programem. Od té doby pracuje na letišti. Letadla jsou jeho vášní a proto se rád zapojil do projektu a zapózoval jako válečný pilot. „Z několika stran nám bylo řečeno, že na fotografiích není často patrné fyzické postižení jednotlivých aktérů. Pro nás tato reakce byla naopak určitou satisfakcí, neboť člověka s postižením necharakterizuje jeho fyzický handicap, ale právě jeho tužby, sny a přání,“ dodává Novotná.

Výtěžek z prodeje kalendáře poputuje na podporu zaměstnávání lidí s tělesným postižením.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *