Zdroj: Člověk v tísni

Zahrajte si strategickou hru Beecarbonize od Člověka v tísni a rozhodněte o osudu naší planety

Počítačová karetní hra Beecarbonize vám umožní převzít kontrolu nad osudem planety a rozhodnout o její budoucnosti. Tato strategická simulace klimatických změn je založená na reálném výzkumu a vědeckých vizích. Ve spolupráci s Charles Games ji vytvořil Člověk v tísni. „Hra lidi učí více si vážit přírody, ekosystémů a jemné rovnováhy,“ říká o Beecarbonize Jakub Zelený.

Beecarbonize byla vytvořená jako zjednodušená simulace současné planety a lidského života 21. století. V základních pravidlech se odráží fungování reálného světa. „Je postavená na současných poznatcích o vlivu emisí skleníkových plynů na klima. Zároveň se jedná o napínavou a svižnou hru, která vás donutí hodně přemýšlet a volit strategii v závislosti na tom, co se zrovna ve hře děje,“ komentuje Jakub Zelený, poradce pro změnu klimatu, který se staral o odbornou stránku hry.

Ilustrační screenshot ze hry

V komplexní, ale přístupné simulaci hráči rozhodují, které sektory společnosti budou proměňovat a jak. Můžete dát přednost rychlému přechodu k obnovitelným zdrojům energie, upřednostnit hlavní sociální reformy či obnovu ekosystémů.

Můžete rozšířit vodní elektrárny nebo povolit těžbu nerostů na mořském dně. Zavést uhlíkovou daň nebo nerůstovou ekonomiku, případně začít vysazovat stromy v Amazonii nebo investovat do osídlení nové planety. „Hra lidi učí více si vážit přírody, ekosystémů a jemné rovnováhy, která nám lidem zajišťuje příjemné pobývání. Rovněž hráče učí o ekologii a vazbě přírody a společnosti a možných negativních důsledcích, které nastanou pokud se rovnováha naruší, z nichž valná část končí vyhynutím lidstva,“ popisuje Jakub.

Každá z herních karet představuje vědecké objevy, opatření nebo ekonomické reformy, které ve svých důsledcích ovlivňují celou planetu. „Není to tedy karetní hra napasovaná na téma změny klimatu, ale je už od počátku stavěná na rozvoji lidstva za současného zajištění ekologické stability planety.  Smyslem hry není nikoho přesvědčovat o vlivu člověka na klima, ale nabídnout možnost prozkoumávat a diskutovat nad strategiemi řešení této největší výzvy 21. století,“ dodává Jakub Zelený.

Beecarbonize už hrálo k dnešnímu dni přes 60 tisíc hráčů po celém světě a hra byla nominovaná na několik prestižních ocenění. Například v kategorii Social Impact v Apple Design Awards.

Beecarbonize vyšla 1. března 2023 a je dostupná na počítač i jako aplikace na iOS i Android zdarma. Vývojáři chtějí hru zpřístupnit i na platformu Steam do 31. července, do té doby si můžete Beecarbonize zahrát třeba na webu Charles Games.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *