Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Vzpírání Haná pořádá halloweenskou výzvu. Soutěžící v kostýmech budou viset na hrazdě

Vzpírání je náročná sportovní disciplína s dlouhou tradicí, která vyžaduje zapojení síly, koncentrace, správné techniky a také rychlosti. Vzpírání Haná z.s. pořádá tradiční událost Butternut Halloween Challenge, při které bude mít velký vliv na výhru nejen síla a dovednosti soutěžících, ale i kostým. Co vzpírání obnáší a na co se těšit u halloweenské výzvy oddílu?

Tradiční soutěž Butternut Halloween Challenge se uskuteční v neděli 5. listopadu v 10:00 v obci Náměšť na Hané. Soutěžit se bude ve čtyřech kategoriích, které se mohou měnit podle účastníků. V každé kategorii obdrží první tři výherci sladkou odměnu, a to ořechové máslo.

Soutěžit se bude ve třech disciplínách. V první půjde o halloweenské kostýmy, kdy se do hlasování o ten nejlepší budou moct zapojit všichni soutěžící. Druhou disciplínou je vis na hrazdě, při kterém se začíná visem v přítahu bradou nad hrazdou a poté může soutěžící viset dál libovolným způsobem do spadnutí. Soutěží vždy několik účastníků najednou a v této disciplíně je možný pouze jeden pokus.

Ořechová másla (zdroj: facebooková událost oddílu)

Třetí disciplínou je přenášení kufrů s mrtvou váhou, kdy se měří vzdálenost ušlá za jednu minutu. Začíná se s vysokou vahou a pokud někdo nezvládne ani jeden krok, bude se váha snižovat a soutěžící půjdou druhé kolo. Vždy bude mít více bodů ten, kdo ujde třeba jen dva kroky s váhou vyšší, než ten, kdo udělá deset s nižší. Podmínkou je kufry udržet v rukou v napřímené pozici zad. Nelze je tedy házet nebo posouvat.

Bližší informace o události naleznete ZDE.

Vzpírání patři mezi nejstarší sporty a je pro všechny

Cílem vzpírání, jednoho z nejstarších sportovních odvětví, je zvednout činku o co nejvyšší hmotnosti ze země nad hlavu podle přesně předepsaných pravidel. Ve vzpírání mohou závodit jak muži, tak ženy, a to v různých věkových skupinách. Pro rozřazení vzpěračů slouží také několik hmotnostních kategoriích.

Samotné vzpírání se potom skládá ze dvou disciplín, a to z trhu a nadhozu. Trh představuje způsob, při kterém je činka zdvihnuta nad hlavu do natažených rukou jediným souvislým pohybem. Nadhoz naopak sestává ze dvou pohybů, přemístění činky na ramena a následným vyražením nad hlavu. V rámci vzpěračské soutěže se nejprve soutěží v trhu a poté v nadhozu, přičemž mezi oběma disciplínami mají vzpěrači přestávku. V každé z obou disciplín mají soutěžící tři pokusy.

(zdroj: facebooková událost oddílu)

Vzpírání Haná, z.s. je vzpěračský oddíl registrovaný u Českého svazu vzpírání. Jeho prioritou je výuka správné techniky trhu a nadhozu, všeobecný rozvoj tělesných i psychických schopností a dovedností vedoucí k maximálnímu využití osobních předpokladů pro sportovní výkon. Dále si klade za cíl závodníky nejen učit, ale i o ně pečovat. Každému by mělo být umožněno svůj talent rozvíjet a účastnit se závodů odpovídajících jeho úrovni.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *