Zemřít doma. Jaké je to pro pacienta a jaké pro jeho blízké? O mobilní paliativní péči s Janou Přibylovou z Hospice sv. Alžběty

Jana Přibylová pracuje jako zdravotní sestra v domácí péči v Hospicu sv. Alžběty. Ptali jsme se v rozhovoru na to, jak vypadá její běžný pracovní den či jak si zachovává svůj pověstný optimismus a úsměv na tváři, i když se mnohdy potkává s těžkými osudy. Jana v rozhovoru ale mluví i o rodinách klientů, kteří pečují o nemocného 24 hodin denně nebo o své vlastní špatné zkušenosti s umíráním vlastní babičky.

Odcházení našich klientů je smutné, ale smrt vnímám jako důležitou součást života. Každý z nás je smrtelný a je potřeba si to uvědomovat. Časté setkávání se smrtí mě vlastně obohatilo. Poznávám spoustu zajímavých lidí a životních příběhů a to je mnohdy i poučné pro můj vlastní život, když řeším nějakou osobní situaci. Inspirativní jsou pro mě například dlouhodobá manželství, když jsou spolu lidé 60 nebo i 70 let.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *