Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Školní jídelny vyhodí tisíce tun jídla ročně. Stravovací návyky napravuje program Skutečně zdravá škola

Dušená mrkev, hrachovka nebo rajská s rýží. To jsou jídla, která v nás vyvolávají vzpomínky na školní jídelnu a často také v této souvislosti patří mezi naše nejméně oblíbená jídla. O pozitivnější vnímání školního stravování, zlepšení kvality a rozmanitosti jídel ve školních jídelních usiluje program Skutečně zdravá škola. Jak iniciativa funguje a co školám přináší?

Strava podávaná studentům a zaměstnancům ve školských zařízeních je často kritizovaná a neoblíbená pro její nízkou kvalitu, neuspokojivou chuť či nepříliš atraktivní vzhled. I to má za následek plýtvání jídlem a pokřivený vztah ke stravování obecně. Mezinárodně oceňovaný program Skutečně zdravá škola dětem zajišťuje potřebné vzdělávání o jídle i udržitelnosti. Nabízí dětem chutné, zdravé jídlo, připravené z kvalitních surovin.

Největší zájem o zvyšování kvality školního stravování je mezi mateřskými školami. Rodiče dětí jsou velmi angažovaní a chtějí pro své děti to nejlepší. Na základních školách je zájem o zdravé a udržitelné stravování již menší. Klíčovým problémem je, že současná Vyhláška o školním stravování neobsahuje žádné standardy kvality surovin. Velkým problémem je také obrovské množství jídla, které děti nedojídají a vyhazují,” říká Tomáš Václavík, ředitel a odborný garant programu.

Registrujte vaši školu do programu

Zapojení vaší školy do programu Skutečně zdravá škola přináší hned několik výhod.
Program školy obohacuje o nové vzdělávací a výchovné prvky, vytváří příležitosti pro využití zážitkových a projektových forem učení, pomáhá žákům rozvíjet praktické klíčové dovednosti, jako je vaření, pěstování a výběr vhodných potravin z hlediska zdraví i udržitelného rozvoje a v neposlední řadě komplexně zlepšuje stravování dětí, což se promítá do zlepšení jejich zdraví i výkonů.

Program komplexně rozvíjí kulturu stravování ve všech ekologických, ekonomických, sociálních a zdravotních souvislostech. Děti si ze školy odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a znalosti, dovednosti, postoje a kompetence nutné pro udržitelný život. Kvalitní vzdělávání pomáhá vytvářet sebevědomé a spokojené děti a mladé lidi. Jídlo tvoří základ našeho života a naší budoucnosti, musí tedy hrát ve vzdělávání dětí klíčovou roli,” dodává Václavík.

Proč se vydat cestou udržitelného stravování?

Udržitelné stravování nezahrnuje pouze konzumaci vyvážených a nutričně bohatých potravin prospěšných pro zdraví. Posun směrem k udržitelnějšímu stravování nám pomůže bojovat proti negativním dopadům potravinového systému na životní prostředí. Implementace udržitelného a zdravého stravování do škol je jedním ze způsobů, jak tento přístup šířit již mezi generací mladých lidí.

Udržitelné stravování zahrnuje například opatření k minimalizaci potravinových odpadů, zavedení systémů recyklace a kompostování, zavedení bezobalových řešení či využívání ekologicky šetrných obalových materiálů. V rámci udržitelného stravování se klade důraz na spravedlivé pracovní podmínky pro pracující v potravinářském průmyslu, podporu lokálních zemědělců a produkci sezónních potravin, což může snížit ekologickou stopu potravin a posílit místní ekonomiku.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *