Moje tělu je moje - tým (zdroj: archiv iniciativy)

Podpořte kampaň Moje tělo je moje. Šíří myšlenku, že každé tělo si zaslouží respekt

Kritika, drobné poznámky nebo nevyžádané rady na něčí postavu. To vše může přinést negativní dopad na sebevědomí a duševní zdraví. Řeč je o problematice body shamigu, o které šíří povědomí platforma Moje tělo je moje. Podpořte její aktuální kampaň, která cílí také na lékaře, pedagogy a pracovníky v sociálních službách.

Hodnotu člověka neurčuje jeho fyzický vzhled. Respektu k lidskému tělu učí iniciativa Moje tělo je moje děti a mladé lidi, a nyní chce tohle téma vnést i mezi dospělé, do institucí a firem. Téma body shamingu je třeba šířit i mezi osoby v profesionálních oblastech, jako jsou například lékaři a sociální pracovních, kteří se při své práci setkávají s lidmi nejrůznějšího vzhledu.

Došlo nám, že chceme stejně tak přinášet debatu i k dospělým. Začaly jsme se sdílením příběhů a teď bychom rády navázaly podcastovou sérií. Stále je mnoho věcí, o kterých se mlčelo nebo šeptalo. Je čas o nich otevřeně mluvit. Proto spouštíme hithitovou kampaň,“ říká Dota Votavová, vedoucí týmu lektorů.

Pomozte šířit myšlenku, že každé tělo si zaslouží respekt. Kampaň platformy Moje tělo je moje probíhá do 30. května 2024, takže máte stále čas ji podpořit. Usiluje o splnění tří milníků: profesionalizaci a rozšíření jejich aktivit, spuštění podcastu a zavedení workshopů pro pro instituce.

Pracovníci v oblastech zdravotnictví, sociální péče a dalších profesionálních oblastech, které se zabývají lidským zdravím nebo se dostávají se do intimnějšího kontaktu se svými klienty a pacienty, mají velký vliv na to, jak se lidé cítí ve vztahu ke svému tělu. Proto je důležité, aby byli obezřetní a citliví vůči jejich tělesnému obrazu. Zároveň by měli být schopni rozpoznat hranice a být svým klientům odpovídající podporu a pomocí.

Věříme, že respektující komunikace ohledně vzhledu a tělesnosti je důležitým prvkem kvalitní zdravotní i sociální péče a důvěry mezi lékařem a pacientem, případně sociálním pracovníkem a klientem. Naše workshopy jsou navrženy tak, aby poskytly odborníkům potřebné znalosti a praktické dovednosti pro podporu zdraví a well beingu pacientů a klientů,“ přibližuje zakladatelka projektu Moje Tělo Je Moje Ridina Ahmedová.

Moje tělu je moje (zdroj: archiv iniciativy)

Aktuálně projekt také připravuje společně s dokumentaristkou Martinou Malinovou podcast o tělech a tělesnosti. V podcastu chtějí R. Ahmedová a M. Malinová otevírat řadu témat s odborníky a zároveň i dávát prostor lidem, kteří inspirují svým příběhem nebo přístupem. Otevřou témata sexuality, norem a krásy, osobní svobody.

Připravujeme intimní rozhovory, které jinde neuslyšíte. Náš podcast bude citlivá sonda do přístupu k tělům v zemi, kde je body neutrality teprve na začátku,” popisuje Martina Malinová, která v Moje tělo je moje vede tým komunikace.

Sdílet

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *